Calamiteitenonderzoek 

Uw instelling is verplicht om calamiteiten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tevens verwacht de Inspectie dat uw instelling een grondig onderzoek uitvoert naar de oorzaken van de calamiteit, een zogenaamd calamiteitenonderzoek.

Een goed onderzoek uitvoeren kost tijd en de Inspectie stelt hoge eisen aan het uit te voeren onderzoek. Eisen waar niet ieder instelling gemakkelijk aan kan voldoen. Dat hoeft ook niet, want u kunt gebruik maken van de expertise en ervaring van Walvis ConsultingGroep.

Ondersteuning nodig bij het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek?

Onze onderzoeken voldoen altijd aan de eisen van de Inspectie én leveren aantoonbaar meerwaarde op voor uw organisatie.

Walvis ConsultingGroep zet alleen zeer ervaren en wetenschappelijk geschoolde (senior)projectleiders/ onderzoekers in bij het uitvoeren van calamiteitenonderzoek. Onze onderzoekers gaan discreet, respectvol en zorgvuldig te werk.

Lees meer over onze aanpak van het calamiteitenonderzoek.

Extern voorzitter voor GZ/ Ouderenzorg

Indien uw organisatie zorg verleent aan gehandicapten- of ouderen en er heeft zich een calamiteit voor gedaan dan eist de IGJ dat er voor de onderzoekscommissie een externe voorzitter wordt aangesteld. Walvis ConsultingGroep heeft ruime ervaring met het voorzitten van onderzoekscommissies en kan de rol van extern voorzitter voor u op zich nemen.

Lees meer over de eisen van IGJ voor de GZ/ Ouderenzorg

Op zoek naar praktische informatie en tips voor het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek?

Download hier onze whitepaper

Of lees ons artikel: Calamiteitenonderzoek: trap niet in de vijf valkuilen

Meer weten? Bel of mail

Bel ons gerust op telefoonnummer: 085 - 87 80 640
of stuur een e-mail naar: info@walviscg.nl

Wij reageren snel!

Niet tevreden over een zorgaanbieder?

Meld het op het Landelijk Meldpunt!

Bent u mantelzorger, cliënt of familie van een cliënt en wilt u een klacht indienen over een zorginstelling? Neem dan niet contact met ons op, maar met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeug (IGJ) via het Landelijk Meldpunt Gezondheidszorg.

Klik hier voor meer informatie over het melden.

Wat anderen zeggen:

"Uw rapportage is duidelijk en geeft mij geen aanleiding tot het stellen van aanvullende vragen. De genomen of te nemen maatregelen zijn navolgbaar. (…) De inspectie wil u hierbij een compliment geven voor de zorgvuldige aanpak van het onderzoek, waarbij de ketenpartners goed zijn betrokken." (brief IGZ, april 2015)

"Ik ben blij met jullie ontspannen en toch gedegen aanpak. Dat maakte het voor de betrokken medewerkers toch net iets minder spannend terwijl jullie wel tot de kern wisten door te dringen."

"Natuurlijk hadden we zelf ook het onderzoek kunnen doen, maar volgens mij halen jullie er toch meer uit en het kost onszelf eigenlijk ook gewoon te veel tijd om het echt goed te doen."