Veiligheids-
managementsysteem

Veiligheidsmanagement en risicomanagement: onderdeel van HKZ, NIAZ of ISO

In veel kwaliteitsnormen is veiligheidsmanagement, cliŽntveiligheid en risicomanagement een belangrijk onderdeel. Kwaliteitsmanagementsystemen ontwikkelen zich steeds meer tot risicomanagementsystemen. Waar kwaliteitsmanagementsystemen in het verleden soms onwillekeurig wat zijn uitgedijd, kan de focus op echte risico’s er toe bijdragen dat het managementsysteem eenvoudiger en effectiever wordt.

Maar hoe pak je dat handig aan? Hoe voorkom je bureaucratisering, hoe creŽer je draagvlak? Moet je naast het kwaliteitsmanagement systeem een apart veiligheidsmanagementsysteem (VMS) ontwikkelen, of moet je de aandacht voor kwaliteitsmanagement en veiligheidsmanagement juist integreren in ťťn systeem? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Veilgheidsmanagement en de onderdelen van het VMS

Om veiligheidsmanagement goed in te richten (en daarmee te voldoen aan de HKZ-normeisen) is het zaak dat de volgende onderdelen goed geregeld worden:

Klik om te vergroten: Onderdelen Veiligheidsmanagementsysteem
Veiligheidsmanagementsysteem (VMS)

Door te werken met goede, praktische veiligheidsdoelstellingen en -indicatoren kunnen medewerkers en leidinggevenden gericht invulling en sturing geven aan het veiligheidsbeleid.

Vervolgens is het zaak om alert te zijn op incidenten, klachten, calamiteiten, audituitkomsten en verbetermogelijkheden in het algemeen. Deze onderwerpen geven een goede indicatie van hoe het gesteld is met de veiligheid in de instelling. Door gericht te monitoren en te verbeteren ontstaat geleidelijk een verbetercyclus en verbetercultuur.

Wilt u een eerlijk, onafhankelijk en objectief advies?

Bel ons gerust op telefoonnummer: 085 - 87 80 640
of stuur een e-mail naar: info@walviscg.nl

Waarmee kunnen we u helpen?

Wilt u kosteloos van gedachten wisselen? Een offerte aanvragen? Bel of mail ons!

085 87 80 640

Ontvang ca. 8x per jaar onze Walvisgeluiden met praktische informatie en tips

Als bonus ontvangt u het e-book 'Praktisch Kwaliteismanagement', 60 pagina's boordevol tips en informatie over veiligheid, kwaliteit, audits en nog veel meer.