Externe voorzitter calamiteitenonderzoek

IGZ wijzigt eisen aan calamiteitenonderzoek voor gehandicapten- en ouderenzorginstellingen

Per 1 oktober 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de eisen gewijzigd met betrekking tot het behandelen van calamiteiten waarbij sprake is van overlijden in de gehandicapten- en ouderenzorg. In het beleid van de IGZ, zoals vastgelegd in de Leidraad Meldingen IGZ 2013, vraagt de IGZ aan de betrokken instelling om in het geval van calamiteiten zelf een grondig onderzoek uit te voeren. Volgens het nieuwe beleid dient er voor de onderzoekscommissie een externe voorzitter te worden aangesteld. Daarnaast zullen familie en/of nabestaanden eerder door de IGZ bij het proces worden betrokken.

Vergroten betrokkenheid familie

Als de IGZ een calamiteitenmelding ontvangt waarbij sprake is van overlijden zal zij de familie en/of nabestaanden een brief sturen, waarin zij haar werkwijze uitlegt. Vervolgens zal de IGZ  telefonisch contact opnemen. Als de familie aangeeft twijfels te hebben over een calamiteitenonderzoek dat door de instelling zal worden uitgevoerd, zal de IGZ de twijfels meenemen in de afweging of het onderzoek bij de instelling wordt gelaten of dat de IGZ ervoor kiest zelf onderzoek te doen.

Aanstelling externe voorzitter

De IGZ stelt daarnaast voor instellingen voor gehandicapten- en ouderenzorg de eis dat de commissie die de calamiteit waarbij een cliŽnt is overleden gaat onderzoeken, onder leiding komt te staan van een externe voorzitter. De externe voorzitter mag niet verbonden zijn aan de instelling en dient te beschikken over vaardigheden om het onderzoek te kunnen leiden. De verwachting is dat instellingen door het inschakelen van een externe voorzitter, beter in staat zullen zijn om tot maatregelen te komen gericht op het voorkomen van herhaling van soortgelijke calamiteiten.

Walvis helpt

Walvis ConsultingGroep heeft heel veel calamiteitenonderzoeken gecoŲrdineerd en uitgevoerd en is in eerdere geval door de IGZ bij instellingen aanbevolen om het onderzoek te begeleiden.

Indien gewenst kunnen wij de rol van externe voorzitter van de onderzoekscommissie op een goede wijze voor u invullen.

Lees hier meer over onze aanpak.

 

 

Waarmee kunnen we u helpen?

Wilt u kosteloos van gedachten wisselen? Een offerte aanvragen? Bel of mail ons!

085 87 80 640

Ontvang ca. 8x per jaar onze Walvisgeluiden met praktische informatie en tips

Als bonus ontvangt u het e-book 'Praktisch Kwaliteismanagement', 60 pagina's boordevol tips en informatie over veiligheid, kwaliteit, audits en nog veel meer.

 

Op zoek naar oude Walvisgeluiden?
Klik op onderstaande afbeelding voor het archief.

Walvisgeluiden